Д-р Енджи Касабие

ИНТЕРВЮ С Д-Р ЕНДЖИ КАСАБИЕ
Какъв е вашият метод при работа с пациентите?

Не гладуването, а гурме кухнята със здравословно меню може да ви доведе до най-трайните резултати в отслабването. Това е моят метод. Да избереш това което харесваш като ястие, приготвено здравословно от нашите технолози, и в препоръчителното количество. Системата, която разработих, включва петкратно хранене на ден, и то с неща, на които е трудно да устоиш – риби, скариди, октопод, пилешки шишчета и телешки стекове, пълнени чушки, дори спагети и пица.

Каква е тайната в гурме-изкушенията, за да действат като ефикасен начин за сваляне на килограми?

Храните се приготвят с нискокалорични продукти, пресни билки и по специални технологии на диетичното готвене. Менютата са с превъзходен вкус и изглеждат много апетитно и никой не би предположил, че са част от програма за сваляне на килограми.

Случвало ли се е някои от клиентите да погледнат скептично на метода ви предвид факта, че им предлагате вкусен и негладуващ начин за отслабване?

Да, почти всичките пациенти – 90 процента от хората отговарят с въпроса „Ама аз ако ям това ще напълнея, защото не ям толкова”, но след като започнат да се хранят по определения режим и с правилно сортирани и приготвения ястия те сами виждат при всяко изследване килограмите, които са свалили.

Колко време е необходимо за спазването на подобна диета?

Няма режим, който да се спазва. Трябва всеки пациент да се научи на правилното приемане на точно определената храна. Да се създадат в него навици и правила за храненето. Всеки може сам да продължи след това- няма точно определен срок. Важното е, че резултатът от гурме храненето се вижда всяка седмица- имам клиентки, които топят по два килограма средно на седмица. Когато пациентът идва в кабинета ми при преглед със специален кантар се измерват мазнините в проценти и в килограми, както и мускулната, костната маса и водата в организма.

Изчислява се колко калории изразходва организмът в покой. Прави се сегментен анализ нa крайниците и на торса, така че да се определи къде и колко са излишествата. Ако изразходваните калории в покой са 1200, се изготвя диета с любимите на клиента храни, която е в рамките на 1200 калории, приети в петкратно хранене.

Как разработвате програмите за отслабване? За всеки отделен клиент менюто индивидуално ли е и кое налага по специалния избор на храни?

Най-важната част от лечението за постигане на великопепни резултати е първата консултация с мене!Преди на стигнем да говорим за желаното тегло с всеки пациент и по какъв начин можем да го постигнем, много важно е индивидуалния психологичния профил и по какъв начин мога да мотивирам всеки мой пациент!После, всеки клиент индивидуално си избира какво да яде и кое му е любимото ястие. Всяка програма е индивидуална, както и количеството, което ние му приготвяме. Всичко е строго специфично за всеки един човек, както и подхода според килограмите, полът и придружащи заболявания .
Например на някои пациенти се прилагат 6 хранения/ден а има и други на които трябва да се предлагат и 7 хранения,
това са пациенти с много килограми,пациенти с много динамичен дълъг ден и на една специална група които се занимават със специални спортове!

Интересни са екзотичните подправки, които използвате. Какви по-точно са и ефектът от тях е само аромат и вкус или имат и отслабващи действия?

Яденето се приготвя с ливански зехтин (екстра върджин) а менюто изобилства с морски продукти от Гърция.Много залагаме на ароматните и вкусни подправки, те нямат допълнителни калории или мазнина, те са естествени и полезни.

Сред клиентите ти има и много известни личности – както българи, така и световно познати имена. По-лесно или по-трудно се работи с тях?

Да, по-лесно е, защото те знаят точно към каква цел са се устремили и полагат всички усилия за това. Още повече популярните българи са под светлините на прожекторите и когато медиите знаят, че са на диета при мен те ги следят месец или два по-късно, за да видят какви са резултатите, а пък и аз съм още по взискателка именно към известните си пациенти, защото те са моята реклама за работата ми.

Представителите на коя професия са най-амбицирани и стриктно спазват препоръките ви?

Всичко е до човек- хората са различни, но ми прави впечатление, че предимно адвокатите и нотариусите спазват най-много това, което съм им предписала.

Вие самата спазвате ли някакъв по-специален режим на хранене?

Аз ям почти всичко. Хората трябва да спрат да си поставят за фикс идея да отслабнат и да имат повече доверие в себе си- тогава ще имат успех! Аз мога само да им помогна в това да направят първите стъпки към здравословното хранене.

Колко време се занимавате с това и как се финансира подобен проект на тази възраст?

Имаш ли качествена и добра идея винаги ще успееш. Ако работиш целенасочено и с добър екип всичко ще се получи. Не е задължително да влагаш много пари, за да започнеш. Важното е да правиш всичко с много любов и да покажеш себе си в това, което правиш, за да ти повярват хората и да видят самия резултат.

В чужбина работя с партньори, там се разполагаме в голям и луксозен център, има и различни други специалисти, с които работя наравно като – най-добрите фитнес инструктори, най-добрите имидж мейкъри, фризьори, пластични хирурзи, така че когато един човек иска да получи максимума за своето здраве и красота, той идва при нас. Иначе на този етап в България работя и влагам всичко сама. В момента работя в центъра си на бул.България и се радвам, че моят проект стартира с подкрепата на баща ми и моя приятел.

Това, че сте млада пречи ли понякога в работата?

Не досега не се е случвало някой да ме гледа скептично. Всеки ме гледа с добро око, защото нямам затлъстяване и помагам на хората. Напротив, това може само да ги мотивира да станат като мен.Не мога да давам съвет за нещо, което аз самата не мога да спазвам, затова смятам че е много важно един диетолог да изглежда здрав и в перфектна форма, за да може и неговите пациенти да постигнат неговите резултати.

Written by