ЛЕЧЕБНО МЕНЮ ЗА ПОДАГРА.

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ (ДИЕТА) ПРИ ПОДАГРА

ЛЕЧЕБНО МЕНЮ ЗА ПОДАГРА

Хранене на пациента с подагра има за цел да намали производството на пикочна киселина.
Подаграта е свързано с висока консумация на месо, морски дарове и алкохол. Поради тази причина, лечението трябва да бъде някои хранителни ограничения.
Подагра (подагрозен артрит) се създава, когато тялото на пациента произвежда големи количества на пикочна киселина. Високите концентрации на пикочната киселина води до отлагане на кристали от посочената киселина около ставите.
Пикочната киселина е продукт на разграждането на пурините. Пурините вещества са намерени естествено в тялото, но също назначени от диетата.
Храните, които са богати на пурини включват меса, черния дроб и други органи, аншоа, херинга, аспержи и гъби.
Хранене на пациента с подагра има за цел да намали производството на пикочна киселина. Намаляване на пикочна киселина намалява риска от пристъпи на подагра или степен на тежест.

Основните точки на диета помагащи срещу подагра включват:
Пациентът трябва да пие много вода, за да помогне при премахването на пикочната киселина от организма. Препоръчително е да пиете 3-6 литра / ден.
Излишните килограми от телесното тегло трябва да бъдат загубени, защото затлъстяването е фактор, който увеличава риска от подагра и да влоши ситуацията, при пациенти, които вече са засегнати от болестта. При диети за лечение на затлъстяването при подагра , е необходимо внимателна, бавна и постепенна загуба на тегло. Бързата загуба на телесно тегло може да увеличи пикочната киселина и да предизвика подагра атаки. За разлика от бърза и екстремна, постепенната и бавна загуба на тегло е ефективно и предотвратява атаки подагра
Диетата не трябва да е богата на протеини. Разграждането на протеин произвежда пикочна киселина
Животински протейни са по-богати на пурини. Поради тази причина е необходимо да се предотврати или намали драстично приемът на храни, богати на пурини, като например различни видове меса (свинско, телешко, агнешко) птиче месо и риба (риба тон, скумрия, аншоа, херинга) или други морски дарове (скариди, омари) . Дневният прием на месо, птици и морски дарове, не трябва да превишава 170 грама на ден.
Храненето с повече растителни протеини (боб, зеленчуци) не само помага за борба с подагра, но също така за борба със затлъстяването и сърдечно-съдови заболявания поради намален прием на наситени мазнини.
Ограничаване на консумация на алкохол помага при лечението на подагра. Алкохолът засяга отделянето на пикочна киселина от човешкото тяло. Пиене на бира е било свързано с подагра индукция криза. Когато пациентът изпитва подагра атаки, не трябва да пие алкохол. Мека консумация на вино (1-2 чаши 150 мл) може да се толерира от пациента по време на периодите без обостряния.
Потреблението на млечни продукти без или с ниско съдържание на мазнини, може да намали риска за подагра. Препоръчително да се консумират 500 до 700 мл на такива продукти.
Изборът за диетата на сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, и по-малко прости въглехидрати като бял хляб, торти и сладкиши, богати на захари, е добър навик, който е от полза за общото здравословно състояние.
Има известни доказателства в подкрепа на становището, че консумацията на кафе намалява риска от подагра при мъжете.
В заключение ние виждаме, че храненето играе ключова роля в риска за заразяване с подагра, както и борба срещу него.
Повишени нива на пикочна киселина в организма трябва да бъдат лекувани с повишено внимание от пациенти. Оръжие в ръцете на пациентите, обаче, е не друг, а правилното и балансирано хранене.
Следващите препоръки са насочени към хора с повишена пикочна киселина, които трябва да спазват диета с ниско съдържание на пурини. Пурините са част от храните, които се превръщат в протеин на пикочна киселина в организма. Увеличението на пикочна киселина може да се дължи на свръхпроизводство на пурини или понижена екскреция на пикочна киселина от бъбреците и може да доведе до подагра (подагрозен артрит).

Общи препоръки

-Избягвайте храни, богати на пурини (прочетете по-долу за повече подробности).
-Увеличете консумацията на храни, богати на въглехидрати (хляб, макаронени изделия, ориз, плодове).
-Намалете приема на мазнини от вашата диета. Изберете нискомаслени млечни продукти и сирена.
-Намаляване на консумацията на червено месо и предпочитат пилешко и риба в количества.
-Избягвайте да пиете алкохол. Увеличете приема на течности през деня.
-Опитайте се да поддържатe нормално телесно тегло. Избягвайте бърза загуба на тегло.
-Избягвайте големи и тежки ястия късно през нощта.

Πолезни храни

-Прясно мляко
-Кисело мляко
-Cирене
-Яйца
-Хляб бял
-Зърнени култури (не пълнозърнести)
-Паста
-Зеленчуци – с изключение на забранени (виж по-долу)
-Плодове
-Ядки-с изключение на фъстъци.

Храни, разрешени в малки количества

-Пиле, пуйка, червено месо (говеждо,агнешко, козе)
-Риба, ракообразни (с изключение на тези забранени), омари, раци, стриди
-Грах, фасул, спанак, леща, аспержи, гъби, карфиол, аспержи
-Пържени картофи, хляб и пълнозърнести храни.

Ние от АND DIET Ви предлагаме лечебен хранителен режим (програма), за пациент

Храни забранени

Тези храни са богати на пурини и трябва да се избягва в остра фаза и в ремисия.
-От карантия (черен дроб, мозък, бъбреци), бульон, сосове, момици
-Дивеч, гъска
-Фъстъци
-Морски дарове (миди,хайвер), сардини, скумрия, херинга, аншоа
-Мая.

Можете да използвате тези храни (съдържа по-малко от 50 мг% грама пурини):

Кафе, безалкохолни напитки, чай, лайка, какао
Плодове, плодови сокове, зеленчуци, домати, фасул,
Обезмаслени млечни продукти.
Ядки, яйца, много вода.

Ние от АND DIET Ви предлагаме лечебен хранителен режим (програма), за пациенти които страдат от Подагра, приготвена с кулинарни технологии които запазват всички хранителни съставки. Много важно при такъв режим е приготвяне на всякакъв вид месо – особено червеното- да става след като се варят много добре и се изхвърля първата вода – същото важи и за зърнени и бобови храни – и така по този начин се изхърля част от вредните пурини.

ПРИМЕРНО ЛЕЧЕБНО МЕНЮ ПО ИЗБОР ЗА ПАЦИЕНТИ С ПОДАГРА


КАКВО Е ПОДАГРА


Подаграта или гихт (позната още като хиперурикемия, обхванала палеца на крака) е медицинско състояние, което обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Най-често засегната (при около 50% от случаите) е метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Тя обаче може да се прояви и под формата на тофуси, камъни в бъбреците или уратна нефропатия. Причинява се от високите нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина кристализира и кристалите се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани.

Клиничната диагноза се потвърждава чрез наблюдаване на характерните кристали в ставната течност. Лечението с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), стероиди или колхицин облекчава симптомите. След като острият пристъп отмине, нивата на пикочна киселина обикновено се понижават чрез промяна в начина на живот, а при пациентите, страдащи от чести пристъпи, алопуринола или пробенецида осигуряват дългосрочна превенция.

Заболеваемостта от подагра е нараснала през последните десетилетия като засяга 1-2% от населението на западния свят в различни етапи от живота. Смята се, че този ръст се дължи на увеличаващите се рискови фактори сред населението като метаболитен синдром, по-голяма продължителност на живота и промени в хранителните навици. В исторически план подаграта е била известна като „болестта на кралете“ или „болестта на богатите“.

Подаграта е форма на артрита, причинена от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите. Това натрупване на кристали се дължи на хиперурицемията. Гихтът е изключително болезнена болест, която в повечето случаи засяга само една става и най-вече палеца на крака. Обикновено има два източника на болка. Кристалите вътре в ставата причиняват изключителна болка при движение на засегнатата област. Възпалението на тъканите около ставата също причиняват подуване на кожата. При най-малкия допир може да се предизвика голяма болка.

Псевдоподаграта е болест, която прилича много на подаграта. По-често се проявява при момичета и жени.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Подаграта може да има множество проявления, макар най-чести да са повтарящите се пристъпи на остър възпалителен артрит (зачервена, болезнена, пламтяща, подута става). Най-често засегната е метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака – в около половината случаи. Други стави, като тези на петите, колената, китките и пръстите, също могат да бъдат засегнати. Ставната болка обикновено започва около 2–4 часа и през нощта. Пристъпите през нощта се дължат на по-ниската телесна температура през тази част на денонощието. Успоредно със ставната болка рядко могат да се появят и други симптоми, включително изтощение и силна треска.

Продължително високите стойности на пикочна киселина (хиперурикемия) може да доведе и до друга симптоматика, включително твърди, безболезнени натрупвания на кристали на пикочната киселина, известни като тофуси. Обширните тофуси могат да причинят хроничен артрит в резултат на ерозията на костите. Повишените нива на пикочна киселина могат да доведат и до натрупването на кристали, отлагащи се в бъбреците, което води до образуване на камъни в бъбреците и последващата го уратна нефропатия.


ПРИЧИНИ

Хиперурикемията е основната причина за подагра. Тя може да се появи по редица причини, включително хранителни навици, генетична предразположеност или намалено отделяне на урат солите на пикочната киселина. Намаленото бъбречно отделяне на пикочна киселина е основната причина за хиперурикемия – при около 90% от случаите, докато свръхпроизводството ѝ е причина при по-малко от 10% от тях. Около 10% от хората с хиперурикемия развиват подагра в някакъв момент от живота си. Рискът обаче варира в зависимост от степента на хиперурикемия. Когато нивата са между 415 и 530 μmol/l (7 и 8,9 mg/dl), рискът е 0,5% на година, докато при тези с нива над 535 μmol/l (9 mg/dL), рискът е 4,5% на година.

ПРОГНОЗА

Без лечение острият пристъп на подагра обикновено се разсейва за пет до седем дни. 60% от хората, обаче, получават втори пристъп в рамките на една година. Хората с подагра са с повишен риск от високо кръвно налягане, захарен диабет, метаболитен синдром и бъбречно и сърдечносъдово заболяване, следователно с повишен риск от смърт. Това може да се дължи отчасти на връзката й с инсулинова резистентност и затлъстяване, но в някои случаи повишеният риск се явява независим.

Без третиране епизодите на остра подагра могат да се развият в хронична подагра с разрушаване на ставните повърхности, деформация на ставите и безболезнени подагрични удебеления на ставите (тофуси). Тези подагрични удебеления на ставите настъпват в 30% от случаите, които не са третирани в продължение на пет години, често пъти в хрущялната извивка на ушната мида, над процесите на олекранона или върху ахилесовите сухожилия. С агресивно третиране те могат да се разтопят. Бъбречните камъни също често усложняват подаграта, като засягат 10 и 40% от хората и настъпват поради ниско рН на урината, което спомага за утаяването на пикочна киселина. Могат да настъпят и други форми на хронична бъбречна дисфункция.

DR ANGIE KASSABIE PHD
DIETOLOGIST
OWNER “AND DIET“