Затлъстяването при децата

Борба със затлъстяването
През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата.
Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване на честотата на свръхтегло и затлъстяването- един от сериозните съвременни здравни проблеми.
Затлъстяването по принцип означава, че има прекомерно количество на мазнини в тялото. Наднорменото и свръх теглото се определят чрез индекса на телесна маса- ИТМ . Чрез него се получава таблица, която показва здравословните килограми, наднорменото и свръх теглото.
• ИТМ
При децата изчисляването на ИТМ освен ръста се взима предвид и пола, и възрастта. Удобни таблици са разработени от педиатрите, с помощта на които те следят за развитието на детето. Точна преценка за това дали телесното тегло е в норма може да направи педиатърът на детето.

• Причини за затлъстяването

Причините за затлъстяването са много. Като обобщен извод – детето приема повече енергия, отколкото изразходва. Допълнителните килограми може да се получат заради консумация на храни, повече от физическите потребности, преяждане или заради прекаляване с конкретни нездравословни храни. В днешно време има склонност да се консумира все повече готова храна и полуфабрикати, висококалорични изделия, които са бедни на полезни вещества. Неподходящите продукти включват напитки, чипс, снакс, захарни и сладкарски изделия. Но това не се наблюдава само при децата. Те следват примера, който получават от своите родители. Някои причини са очевидни, други не толкова.

Раждат ли дебелите родители дебели деца? Статистиката казва „да”. Слабите родители имат едва 7% вероятност да отгледат затлъстял подрастващ. Ако единият родител е с наднормено тегло, то тогава процентът нараства на 40. А ако и двамата родители са с проблем на затлъстяването, вероятността детето да се роди със същия проблем може да нарастне до 80 %. Гените могат да бъдат по-силен фактор от диетата. Да, така е, но здравословното хранене и начинът на живот имат не по-малко значение!
• Нарастване на страничните ефекти от наднорменото тегло
Много от страничните ефекти на наднорменото тегло (т. нар. Тип 2 диабет, хипертония, апоплектичен удар/ пристъпи, сърдечни пороци, ортопедични проблеми) е било смятано, че присъстват само при възрастното население. Днес те са се превърнали и в педиатрични проблеми. Пълнотата при децата води до психологически стрес и социално отхвърляне, което може да доведе до понижаване на самочувствието. Пълното дете често е подложено на присмех.
Една четвърт от децата с наднормено тегло показват признаци на глюкозна нетърпимост, която е рисков фактор за развитието на Диабет от Тип 2. Тази форма на диабет преди време бе наблюдавана само при възрастните, но сега се наблюдава повишаване на заболяването и при децата. Ако тези деца с наднормено тегло развият диабет докато стигнат възраст до 20 години, то в останалата част от живота си те са изложени на риск от сериозни усложнения, свързани с появата на диабет (проблеми с бъбреците, сърдечна недостатъчност, хипертония, отклонения в зрението или слепота, ампутация на крайниците, удари, проблеми с нервите и ранни заболявания на артериите/артериални проблеми). Развитието на болестта в юношеството води и до директен път към ниско качество на живот и скъсен цикъл на живота, ако болестта не се лекува навреме.

• Възможното решение
Как може да бъде решен проблемът? Децата с наднормено тегло трябва да получават медицински прегледи от педиатри, за да бъдат елиминирани физическите причини и в последствие да бъде създаден план за регулиране на телесната маса и регулиране на начина на живот. Децата се нуждаят да бъдат окуражавани, за да развият начин на живот, който включва редовно спортуване и здравословни диети. Помага, ако бъде включено цялото семейство. Родителите трябва да наблюдават времето, прекарано в пасивни дейности и да окуражават физическите занимания. Те също така трябва да окуражават училищата, да поддържат повишаване на програмите за физическа подготовка, много от които бяха намалени през последните години поради липсата на средства. Освен това родителите трябва да се опитват да предотвратят постоянната консумация на бързи закуски. Ако родителите ядат редовно плодове и зеленчуци на вечеря, тогава техните деца ще последват примера им. С правилни промени в начина на живот, развитието на диабет може да бъде спряно или отложено.
Междинните закуски също са от съществено значение. Проучванията показват, че 5-6 хранения на ден помагат за поддържане на теглото. Въпросът е какви закуски трябва да избирате за децата си! Десертът е най-голямото им желание. Не трябва да бъдат лишавани, но не и награждавани постоянно със сладки неща. Най-доброто, което можете на дадете на децата си, е внимание, да намерите време за тях през свободното си време.
Д-р Енджи Касабие

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message