Подправки за здраве

Д-р Енджи Касабие:
Прибавянето на на подправки към вашата диета може да ограничи глада , да укрепи мускулите, да засили вашия интелектуален потенциал и да подобри настроението Плюс това, можете да получите мигновено чудесен вкус почти без калории и мазнини.

Оставате стройни
Проучванията сочат , че когато добавите две супени лъжици сушен червен пипер към храната си, консумирате по-малко калории и мазнини в последващите ястия. Дайте лек старт на вашата диета като напръскате няколко капки лют сос върху сутрешния омлет

Заяквате
Куркуминът, който се съдържа в подправката куркума , спомага за намаляване на възпалението и възстановяването на мускулите след тежки упражнения. Насладете се на тази индийска подправка няколко дни преди голяма тренировка и ще подпомогнете и ускорите физическото възстановяване . Той е естествен антиоксидант и антибиотик с мощно противотуморно и противовъзпалително действие .Увеличава синтеза на жлъчната киселина , регулира обмяната на веществата и регулира холестерола .

Здрави и щастливи
Капсаицин (съединение, което се съдържа в плодовете на лютата чушка, като и придава лютия вкус.) Предизвиква отделянето на хормона на щастието – ендорфин , подобрява храносмилането и има антибактериален и противовъзпалителен ефект. Намалява действието на свободните радикали, като по този начин е превенция срещу стареенето. Има изследвания, че капсаицинът подпомага изгарянето на калориите, но трябва да се мисли и за друг ефект, а именно, че лютото възбужда апетита и ако той не бъде овладян, човек може да погълне много над желаните калории.

За хората, които са на диета , подправките са изключително важни поради факта, че някои от тях не само възбуждат секрецията на храносмилателни сокове, усилват дейността на червата, но и намаляват ферментацията и гниенето в червата и образуването на газове. Това важи особено за диети, базирани на липса на сол, поради което са безвкусни за обичащите солено. Употребата на ароматни подправки може да компенсира липсата на сол в диетата.
Д-р Енджи Касабие.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message