Броколи

Този зеленчук постига невероятни резултати с фигурата и здравословното състояние.

Броколите са богати на витамини (A, B5, B9 и C – почти двойно повече от цитрусовите плодове) и минерали (калций, калий, селен, желязо, фосфор и магнезий). Въпреки, че съдържанието на калций в една порция не е равно на това на чаша мляко, броколите са важен източник на калций за тези, които не консумират млечни продукти. Калцият прави повече от това да изгражда здрави кости. Изследванията показват, че този минерал може да играе важна роля
контрола на високото кръвно налягане , освен това подпомага за предотвратяване на рака на дебелото черво .

Бета-каротин и витамин С са важни антиоксиданти, които са свързани с намаляване на риска от катаракт , сърдечно-съдови заболявания , както и някои видове рак .
Високото им съдържание на фибри улеснява работата на стомашно-чревния тракт, ускорява метаболизма и подобрява обмяната на веществата.. Броколите подпомагат здравето на организма под формата на защитни вещества, които могат да ви предпазят от болести.
Броколите са силни антиоксиданти и се борят успешно със свободните радикали .
Здравните организации препоръчват да ги ядете няколко пъти седмично. Защо? Консумацията им е свързана с ниски нива на рак. Както всички кръстоцветни зеленчуци, и броколите съдържат два важни фитохимикали – инодолини и изотиоцианати. Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.
Прибавянето на броколи към менюто , ще ви осигури пълноценна храна, която ще снабди организма с всички жизнено необходими хранителни вещества

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message